Permanenta hårborttagningsmetoder för kvinnor

Vad innebär en permanent hårborttagning? Vi berättar om IPL hårborttaning och laserborttagning av hår. Allt om hårborttagning för kvinnor. Tips och guider.

Mogen kvinna

Om du helt vill förhindra återväxt så ska du överväga mer permanenta hårborttagningsmetoder som skadar håret från hårsäcken. Men hur vet man vilken man ska välja? Lär dig mer om några av de mest populära och effektiva permanenta hårborttagningsmetoderna.

Intensivt pulserande ljus (IPL)

Ben Rakning med Braun Intense Pulsed Light

IPL-behandlingar minskar hårväxten genom användning av ljus med brett spektrum för att rikta sig mot hårsäckarna. Du kan få professionella IPL-behandlingar på en salong eller göra det själv hemma, med en handhållen IPL-enhet.

Denna hårborttagningsmetod fungerar bäst på mörkt hår och kan resultera i permanent minskad uppkomst av hår i så få som 4 till 12 behandlingar, med fortsatt, regelbunden användning.

Elektrolys

Elektrolys en permanent hårborttagningsmetod

Elektrolys är en permanent hårborttagningsmetod som använder en särskild maskin för att stoppa hårväxten med kemisk energi eller värmeenergi och därefter plockas hårsäckarna bort med mycket små elektriska pincetter.

Även om elektrolys är permanent så beror antalet behandlingar som behövs för att uppnå permanent hårborttagning på varje persons genetik. Elektrolys kan bli mycket dyrt och utbildad personal måste utföra behandlingen.

Hårborttagningskräm

Kvinnan applicerar rakgel på raka benen i badet

Även om det inte permanent förhindrar återväxt av hår så är hårborttagningskräm ett jättebra alternativ för hårborttagning längs bikinilinjen och borttagning av kroppshår. Det kan även minska risken för hudirritation eftersom du undviker kontakt mellan huden och en rakhyvel.

Hårborttagningskräm fungerar genom att försvaga hårstrån på huden innan du torkar av det behandlade området för att ta bort håret.

Hårborttagning med laser

Laserhårborttagning

Hårborttagning med laser liknar metoder med IPL. Laserbehandlingar använder dock en enda våglängd för att rikta sig mot hårsäckarna, istället för det ljus med brett spektrum som används i IPL, som kan vara mindre precist.

Våglängden fokuserar på att maximera hårsäckarnas värmeupptagning under behandlingen för att förhindra återväxt, medan det ljus med brett spektrum som används i IPL riktar sig mot större områden med hår med flera olika våglängder.

Du kan få hår borttaget med laser av professionell personal på en salong. Även om laserbehandlingar och IPL är mycket effektiva och enkla att utföra så kan de orsaka brännskador och irritation om de utförs på fel sätt.

Permanent hårborttagning hemma

Olika metoder för hårborttagning

Förutom behandlingar på salong så finns det även tillgängliga hembehandlingar som erbjuder långvariga resultat.

Handhållna enheter för hårborttagning med laser hemma använder pulserande ljus som riktar sig mot hårstrået i sin hårsäck. De använder även lägre energinivåer än enheter på salong så de minskar vanligtvis håret mer gradvist över tiden.

Innan du provar en ny metod så måste du vara säker på att du förstår hur den fungerar och om behandlingen kommer att fungera bra för dig.

Fördelar med permanent hårborttagning hemma

Laser och intensivt pulserande ljus ger en mer permanent hårborttagningsmetod

Riktar sig mot mindre områden: Laserbehandlingsenheter för hemmabruk är särskilt effektiva när man koncentrerar sig på ett visst område med tillväxt som till exempel bikinilinjen.

Kostnadseffektiva i på lång sikt: Även om en laserenhet för hemmabruk kan vara en stor investering inledningsvis så är kostnaden över tiden mycket lägre än utgifterna för att regelbundet boka tid på salong.

Nackdelar med permanent hårborttagning hemma

Kvinna som rakar benet medan hon sitter i ett badkar med Gillette Venus Razor

Svåråtkomliga områden: Precis som många kvinnor kanske väljer professionell vaxning för att nå svåråtkomliga områden, så kan du stöta på liknande problem här med din laserenhet för hemmabruk.

Tidsåtgång: Eftersom du måste lära dig konsten med permanent hårborttagning hemma så kan de första behandlingarna ta mycket tid då du måste vänja dig vid metoden.

Utöver dessa lösningar för permanent hårborttagning så finns det många sätt att få bort kroppshår, både från ytan och från roten.

Det viktigaste är att hitta den hårborttagningsmetod som passar bäst för dina önskade resultat, oavsett om det handlar om att förhindra återväxt permanent, minska återväxtens frekvens eller helt enkelt hitta en lösning som är snabb, billig och effektiv för att uppnå ett slätt resultat, stil eller klippning.