Jordgubbsben: Vad är de och hur kan man förhindra dem?

Vad är jordgubbsben? Läs om orsakerna till jordgubbsben och hur du kan behandla och förebygga dem naturligt med Venus praktiska guide.

Jordgubbsben: Vad är det och hur kan man förebygga dem?

Har du någonsin lagt märke till små mörka prickar på benen och undrat vad de är? Svaret heter jordgubbsben, och många kvinnor vill bli av med dem men vet inte riktigt var de ska börja. Därför har vi på Venus sammanställt en praktisk guide med all information om jordgubbsben, inklusive tips och tricks om hur du kan förebygga och behandla dem!

Vad är jordgubbsben?

Kvinna som rakar sina lår

Vi känner alla till jordgubbar. Men har du hört talas om jordgubbsben? Om du undrar vad jordgubbsben är, har du kommit till rätt ställe! Jordgubbsben är namnet på täppta porer på huden som liknar jordgubbsfrön, därav namnet. Till skillnad från bären är det dock något som kvinnor ofta vill bli av med.

Vanliga symtom på jordgubbsben är mörka fläckar på huden som består av hårsäckar och förstorade porer. Jordgubbsben kan synas mer på olika hudtyper, t.ex. när rakade hårstrån är mörkare än ens hudfärg är de mörka fläckarna mer synliga än ljusare hårstrån på mörkare hud.

Hur man blir av med jordgubbsben: Behandlingar och huskurer

Kvinna som rakar benen efter att ha applicerat rakkräm

Även om det är mycket vanligt att ha jordgubbsben är många av oss inte medvetna om att det finns många sätt att bli av med jordgubbsben på ett naturligt sätt. Men oroa dig inte, vi är här för att hjälpa dig genom att visa dig alla sätt du kan förebygga jordgubbsben och de bästa huskurerna för en superlen hud!

Torrborstning

Torrborstning

Torrborstning är ett effektivt och populärt sätt att behandla jordgubbsben. Använd en torr borste eller en handduk med struktur i cirkulära rörelser för att exfoliera den täppta huden före badet eller duschen och tvätta sedan området försiktigt med en mild tvätt eller bara varmt vatten. Den här metoden är effektiv om den görs konsekvent och regelbundet, så oroa dig inte om den inte fungerar på en gång!

Rakning

Kvinna som rakar sina ben i ett badrum

Rakning är ett bekvämt och effektivt sätt att förebygga jordgubbsben. De flesta föredrar att raka sig eftersom det är snabbare och enklare än andra alternativ för hårborttagning. Med rätt rakhyvel kan du uppnå en närmare rakning, vilket minskar risken för inåtväxande hårstrån och därmed jordgubbshud.

Om du väljer rakning bör du förbereda huden, oavsett om det är med hjälp av en rakgel för alla kroppsdelar eller en lugnande Venus exfoliant och cleanser för könshår och hud.

För att uppnå den här rakningen behöver du en vass och exakt rakhyvel som Venus Deluxe Smooth Swirl Rakhyvel som har 5 blad för en långvarig rakning – dess flexiball-funktion anpassar sig till din kropp och gör det svårt att missa ett enda hårstrå! Använd Venus Satin Care Pure & Delicate Rakgel för att maximera dina resultat.

Fysisk peeling

Fysisk exfoliering

En annan huskur för att bli av med jordgubbsben är att använda en fysisk scrub. En hemlagad scrub som kaffe- eller sockerscrub kan hjälpa till att exfoliera döda hudceller och minska risken för inåtväxande hårstrån som leder till jordgubbsben. Precis som andra exfolieringstekniker krävs det dock att du är konsekvent för att se synliga resultat.

Vaxning

Exfoliera före rakning

Vaxning är en annan form av hårborttagning som kan ta bort håret från roten, vilket gör att risken för inåtväxande hår är minimal. Men vaxning kan vara en ganska obekväm upplevelse och de flesta kvinnor tycker att det är smärtsamt. Om du gör det hemma finns det risk för smärtsamma biverkningar som utslag och knottror.

Hårborttagning med laser

Hårborttagning med laser

En av de mest effektiva metoderna för hårborttagning är laserhårborttagning, som noggrant riktar in sig på mörka, grova hårstrån samtidigt som den omgivande huden lämnas oskadad. Laserhårborttagning fungerar inte bra på ljusare hår, så denna typ av hårborttagning är inte praktisk för alla.

Tips för att förebygga jordgubbsben

Kvinna som rakar benen mothårs

Även om huskurer och behandlingar för jordgubbsben kan vara mycket användbara, är det alltid bäst att gå till roten av problemet genom att veta hur man kan förebygga jordgubbsben i första hand.

Eftersom rakning är en av de vanligaste och mest bekväma metoderna för hårborttagning, får du här några användbara tips om hur du uppnår en felfri rakning och förhindrar jordgubbsben!

Använd fuktgivande rakkräm

Kvinna med applicerad rakgel på benen rakning med Venus rakhyvel

Att använda en fuktgivande rakkräm är ett obligatoriskt steg för att förebygga jordgubbsben. Det hjälper till att mjuka upp hårsäckarna och gör det lättare att raka sig. Alla Venus Satin Care rakgeler har en mild formel som hjälper rakhyveln att glida bättre över huden, vilket gör det lättare att undvika inåtväxande hår och jordgubbsben.

Raka medhårs

Kvinna som rakar sig mothårs

Det bästa sättet att raka sig för att undvika hudirritation är att raka sig i hårväxtens riktning, så att du får en nära och bekväm rakning.

Exfoliera innan du rakar dig

Exfoliera före rakning

Exfoliera innan du börjar raka dig är ett bra sätt att bli av med döda hudceller som kan leda till täppta porer. Det gör det lättare för rakhyveln att glida och ta sig an håret.

Använd rakhyvlar av högsta kvalitet

Venus rakhyvlar av överlägsen kvalitet

Att använda en vass rakhyvel av god kvalitet kan drastiskt förbättra rakningen och hjälpa till att undvika jordgubbsben. En exakt och vass rakhyvel ger dig en närmare rakning och minskar antalet nödvändiga drag med hyveln.

Venus Rakhyvel för kvinnor innehåller en remsa som skyddar mot irritation, vilket ger en jämn rakning som hjälper till att förebygga irritation vid rakning. Som ett resultat av detta minskar rakhyveln också risken för jordgubbsben och ger dig en säker och smidig rakupplevelse.

Till sist

Kvinna som sitter på stranden

Även om det här tillståndet är vanligt och sällan en anledning till oro så kan det upplevas som besvärande för många kvinnor. Men du kan känna dig trygg med att jordgubbsbenen kan hållas borta med rätt åtgärder.

Rakning har visat sig vara det mest effektiva, prisvärda, smärtfria och användarvänliga alternativet, som inte kräver några salongsbesök! Så se till att du följer dessa tips och tricks för att förebygga jordgubbsben.

Vanliga frågor om jordgubbsben