Hur får man bort inåtvuxna hårstrån?

Hur får man bort inåtväxande hårstrån? Läs hur du tar bort inåtväxande hårstrån och varför man får dem. Vi tipsar om hur du kan undvika inåtväxande hårstrån.

Kvinna som skrattar som om hon vet något som andra inte vet

Inåtväxande hårstrån kan klia, göra ont och orsaka rodnad och svullnad. Läs mer om inåtväxande hårstrån, hur du behandlar dem och hur du förhindrar dem vid rakning. Vi vill alla ha en vacker hud efter rakning. Att raka sig leder däremot också rakirritation, hudirritation och inåtväxande hår. Inåtväxande hår kan även ske efter att du har rakat dig och är resultatet av att avskuret hår vrider sig tillbaka in i huden.

Vad är inåtväxande hår?

Inåtväxande hår

När du rakar dig kan ett avskuret hårstrå vridas tillbaka in under huden och börja växa under ytan. Det här inåtväxande håret skapar en liten, hudfärgad eller röd knottra på huden som ser ut som en finne, som eventuellt kan innehålla var, klia och orsaka rodnad, svullnad och smärta.

Var växer inåtväxta hår?

Raka magen med Venus Rakapparat

Du kan få inåtväxta hår på alla områden där du rakar dig med en rakhyvel. Med det sagt förekommer de oftast i områden med tjocka, grova hårstrån som armhålorna eller bikinilinjen. Det är nämligen för att avskurna hårstrån enklare kan vridas tillbaka in i huden när håret är tätt och krulligt.

Hur får man bort inåtväxande hårstrån?

Venus Daily Soothing Serum

I de flesta fall kommer inåtväxande hår att försvinna utan behandling. För hjälpa huden att återhämta sig snabbare bör du undvika att vidröra det berörda området. Du kan också vidta steg för att påskynda läkningsprocessen.

Undvik att raka området med inåtväxande hårstrån tills de får tid att läka. Blötlägg området i varmvatten eller använd en varm handduk i ett par minuter. Testa att skrubba bort lös, död hud som kan blockera det inåtväxta håret från att bryta igenom hudens yta. Stryk på en fettfri fuktlotion för att bidra till att läka torr hud och avlägsna döda hudceller. Om du ser att håret tränger igenom kan du testa att försiktigt att dra ut det med en steril pincett. Gå till en hudläkare för att få ett recept på antibiotika om ett inåtväxande hår blir infekterat.

Hur kan du undvika inåtväxande hårstrån när du rakar dig?

4 ovala rakblad med 5 blad med blå lubrastrips, kvinnliga ben i ett bubbelbad, kvinna applicerar brun skrubbprodukt på huden, kvinna torkar bort hårborttagningsprodukt från benet

För att skydda huden mot inåtväxta hårstrån måste olika områden på kroppen genomgå olika steg när du rakar dig, men nedan är de bästa metodtipsen att följa oavsett var du rakar dig.

1. Byt ut dina rakblad ofta Att använda slöa rakblad orsakar hudirritation, rakirritation och inåtväxta hår. Om du känner att rakbladet sliter i håret eller om det känns grovt mot huden är det förmodligen slött och bör bytas ut.

2. Fukta huden Blötlägg det området som du planerar att raka i varmvatten i duschen eller i ett bad i minst tre minuter. Att fukta huden bidrar till att håret kan rakas bort lättare.

3. Skrubba huden regelbundet Eftersom inåtväxta hår vanligtvis orsakas av döda hudceller som blockerar håret från att bryta igenom hudens yta blir du av med döda hudceller lättare genom att skrubba huden regelbundet.

4. Raka dig alltid med rakgel Att raka huden kan orsaka rakirritation, irritation och inåtväxta hår. Fukta alltid huden innan du rakar dig, använd rakgel och stryk på fuktlotion efter rakningen för att hålla huden återfuktad.

5. Var konsekvent För att bättre skydda huden mot inåtväxande hårstrån medan du rakar dig är det viktigt att vara konsekvent och veta hur du ska raka varje enskilt område.