Hur undviker man röda prickar efter rakning?

Vill du lära dig om utslag och röda prickar efter rakning? Läs mer om röda prickar och utslag och deras orsaker och behandling vid rakning.

Fräknig kvinna som ler på stranden

Utslag och knottror efter rakning kan klia, orsaka obehag och till och med göra ont. Ta reda på vad som orsakar utslag och knottror vid rakning och hur du kan skydda huden när du rakar dig.

Skillnaden mellan utslag och knottror vid rakning

Jordgubbsben

Utslag och knottror vid rakning används ofta med samma betydelse, men de anses faktiskt vara olika åkommor. Utslag vid rakning, som även kallas rakirritation, kan orsaka kliande utslag, ömhet och rodnad. Knottror vid rakning är inåtväxta hårstrån som orsakas av att avskurna hårstrån tränger in i huden och växer under ytan, vilket orsakar röda eller hudfärgade knottror som liknar finnar.

Vad orsakar utslag och knottror vid rakning

Hudutslag på armarna

Din rakhyvel, hur du rakar dig och till och med din typ av hud kan alla orsaka rakirritation och knottror. Att exempelvis raka dig på torr hud med en manuell rakhyvel och ett slött rakblad ökar riskerna för utveckling av rakirritation och knottror, och om din hud på naturligt sätt är känsligare löper du även högre risk att få rakirritation när du rakar dig.

Hur man behandlar utslag och knottror vid rakning

En droppe grädde på den blå bakgrunden

Även om rakirritation och knottror bör läka av sig själv utan behandling kan du vidta åtgärder för att påskynda läkningen.

När det gäller rakirritation bör du använda en kall duk eller lotion med lugnande ingredienser som aloe vera för att svalka uppvärmd eller irriterad hud och förhindra klåda, som kan förhindra läkningen.

För knottror vid rakning ska du placera en varm handduk på det berörda området i ett par minuter för att få de inåtväxta hårstråna att bryta igenom huden.

För att behandla rakirritation bör du hålla huden välfuktad för att motstå frestelsen att klia berörda områden.

Om din hudirritation blir infekterad bör de gå till en hudläkare och få antibiotika.

Hur man förhindrar utslag och knottror vid rakning

Hur man förhindrar utslag och knölar

Även om det inte finns något helt säkert sätt att fullständigt stoppa utslag och knottror vid rakning, i synnerhet om du har känslig hud, kan du minimera riskerna för irritation när du rakar dig.

Skrubba bort död hud innan du rakar dig.

Hudpeeling före rakning

Exfoliering hjälper dit att förhindra rakirritation och inåtväxta hår genom att avlägsna död hud från ytan. När du skrubbar huden bör du använda en skonsam borste eller loofasvamp och försiktigt skrubba huden innan du rakar dig.

Använd ett vasst rakblad

Venus Sockerbärshyvel

Rakning med ett vasst rakblad skyddar huden mot hack, rakirritation och knottror. Det är dags att byta ut ditt blad mot ett nytt om det känns grovt mot huden eller sliter i håret på kroppen.

Fukta huden innan du rakar dig

Kvinna med applicerad rakgel på benen rakning med Venus rakhyvel

Att raka sig på torr hud orsakar irritation. Därför bör du i tre till fem minuter blötlägga området som du planerar att raka i varmvatten i duschen eller i ett bad, och stryka på rakgel för att bevara fukten när du rakar dig.

Välj rätt rakhyvel

Venus rakhyvlar av överlägsen kvalitet

Att använda en rakhyvel med tre eller fler rakblad kan förhindra rakirritation och knottror eftersom rakbladen sitter tätare på rakhyvelshuvudet och glider enklare över huden. Fler rakblad ger även en närmare rakning med färre drag, vilket bidrar till att förhindra hudirritation.

Raka i den riktning som hårstråna växer

Kvinna som rakar sina ben i ett badrum med Venus Swirl Razor

Om din hud är känslig ska du endast raka i den riktning som hårstråna växer för att undvika irritation. Ta god tid på dig och raka dig med lätta, stadiga drag. Läs mer om hur du rakar varje enskilt område på kroppen för att ytterligare minska riskerna för utslag och knottror och undvika prickar vid rakning.

Fuktning efter rakning

Ben Rakning med Venus rakblad för kvinnor med extra fukt

När du har rakat dig ska du stryka på en fuktlotion eller olja, helst alkoholfri, för att bevara fukten och stryka på ett extra lager av skydd mot rakirritation och knottror.