En nybörjarguide för hur du förbereder huden för rakning

Oavsett om du ska raka dig för första gången eller letar efter sätt att skydda huden bättre: här finns tips inför rakningen som ger dig en smidigare upplevelse.

A Beginner’s Guide on How to Prepare Your Skin for Shaving

Oavsett om du rakar dig för första gången eller vill skydda huden bättre mot irritation har vi sammanställt några tips på förberedelse inför rakning som ger en bättre upplevelse.

Fukta huden

När din hud är återfuktad blir hårstråna på din kropp tjockare med vatten och avlägsnas från kroppen enklare, vilket leder till minskad risk för hudirritation. Blötlägg det området som du planerar att raka i cirka tre minutergenom att duscha eller bada varmt eller under rinnande vatten.

Exfoliera innan rakning vid behov

Ska man exfoliera kroppen innan rakning? Om du vill ha en närmare, längre bestående rakning kan du testa att skrubba bort död hud innan du rakar dig. Skrubbningen bidrar till att få bort död hud på ytan och underlättar för din rakhyvel att enklare glida över huden.

Det är bättre att exfoliera huden innan du rakar dig än efter rakningen. Annars riskerar du att få ännu mer irritation. Använd loofasvamp eller en skonsam borste i duschen för bättre resultat. Läs mer om att skrubba död hud innan du rakar dig.

Använd rikligt med rakgel för att undvika irritation

När du har återfuktat huden ska du stryka på en tjock och jämn mängd rakgel över det område som du planerar att raka. Att använda rakgel ordentligt hjälper att undvika försämrad fuktning och ger ett extra lager skydd för att undvika hack, skärsår och slitage i håret när du rakar dig, och det minskar kliande röda prickar och hudirritation efter rakningen – särskilt om du har mer känslig hud.

Att använda rakgel visar sig också exakt var du redan har rakat dig med rakhyveln. Det bidrar till att undvika att du rakar samma områden flera gånger, vilket därmed minskar risken för hudirritation. Läs mer om hur rakgel kan hjälpa dig att undvika irritation och ta reda på hur du väljer den rakkräm som passar dig.

Välj rätt rakhyvel

De flesta rakblad räcker mellan fem och tio rakningar. Och oavsett om du använder engångshyvel eller återanvändbar rakhyvel bör du se till att ditt rakblad är vasst och rent. Det minskar risken för att du känner att bladet sliter i hårstråna på din kropp eller att det känns grovt när det glider över huden. Om ditt blad börjar visa tecken på det är det dags att byta ut det.

Efter rakningen bör du se till att skölja rakhyveln helt och hållet, låta den lufttorka och förvara den på en torr plats i duschen. Läs mer om att välja rätt rakhyvel för dig.

Läs mer om hur du rakar dig på rätt sätt

Dina bästa chanser till den bästa rakningen beror på vilka områden på din kropp som du rakar. Lär dig mer om att raka:

  • Benen: raka dig försiktigt från fotlederna och uppåt.
  • Under armarna: raka i alla riktningar som håret växer i.
  • Bikinilinjen: raka först i den riktning som håret växer i. Sedan kan du raka i motsatt riktning till hårväxten för att få en närmare rakning.

Stryk på lotion

När du är färdig med att raka dig ska du skölja huden, badda huden torr och stryka på favoritfuktlotion. Att fukta huden efter rakningen hjälper dig att hålla in nyrakade hud frisk och återfuktad. Eftersom tvål och vatten ofta kan orsaka torr hud bidrar dessutom en fuktlotion efter rakningen till att skydda huden mot förlorad fukt när du rakar dig.