Tips inför när man börjar raka sig som tjej

När börjar man raka sig som tjej? Flickors pubertet innebär ofta att man börjar raka sig. Här kan du som både dotter och förälder läsa tips om hur man rakar sig.

Två kvinnor som sitter och ler på stranden

Det finns ingen perfekt tidpunkt eller ålder för att lära sig att raka sig. Hur vet man då när man ska prata med sin tonårsdotter? Läs svaren på vanliga frågor om rakning. Puberteten kan slå till tidigare eller senare i livet, och den medför tjockare hårstrån på benen och nya hårstrån under armar och runt könsområdet. Hur vet man när man ska lära sin tonårsdotter att raka sig, eftersom puberteten och utväxten av hår på kroppen förekommer för flickor i helt olika åldrar?

När bör jag prata med min dotter om rakning?

Mor och dotter springer på stranden

Även om det inte finns någon fastställd ålder då du bör tala med din dotter om rakning kan du se efter märkbara ledtrådar för att det är dags att ta samtalet. Hon kanske exempelvis kommer till dig om att vilja börja raka sig eller så kanske du upptäcker hennes hår på kroppen och vill inleda samtalet själv. Hur som helst bör du se till att hon vet att du finns till för att prata med henne om rakning när hon är redo.

Vad gör jag om min tonårsdotter kommer till mig angående rakning?

Mamma och dotter pratar och ler

Din dotter kan ta upp ämnet om rakning, särskilt när puberteten slår till. Det kan vara av ren nyfikenhet eller för att hennes vänner börjar raka sig. Eller så kanske hon känner sig generad för sina nya hårstrån på kroppen.

Förändringar kan vara otäcka, i synnerhet när det gäller förändringar av kroppen. Det är viktigt att påminna din dotter att det inte är något fel med att ha hår på kroppen och att rakningen helt och hållet är hennes val. Tala om för henne att du kan lära henne hur man gör om och när hon vill börja raka sig.

Vad bör jag göra om min dotter inte kommer till mig och vill prata om rakning, fast jag tror att hon är redo?

Mamma och dotter tittar på varandra och ler

Om din dotter får mer hår på kroppen men inte har försökt att prata med dig om det är det inga problem. Hon kanske inte är intresserad av att raka sig. Däremot kan hon vara rätt för att prata med dig om det, och då kanske hon lättare känner sig bekväm om du inleder samtalet.

Du kan vänta och se om hon kommer till dig eller så kan du ta upp ämnet på ett subtilt sätt. Tala om för henne om hon vill lära sig att raka sig. Du finns till för att hjälpa henne under resans gång. Och om hon inte är intresserat bör du försäkra henne om att det också går jättebra.

Vilken rakhyvel bör min dotter använda när hon börjar lära sig att raka sig?

Venus Sockerbärshyvel

Se först och främst till att din dotter vet att det är ohygieniskt att dela rakhyvlar och att det kan leda till spridning av infektioner. Därför är det viktigt att hon har sitt eget rakblad.

Hjälp din dotter att sätta ihop sin egen rakhyvel. På så sätt kan hon välja handtag, färg och antal blad som hon vill ha.

Finns det några tips kring säkerheten med rakningen som jag bör tala om för min dotter?

Mamma tittar upphetsad på dottern medan hon rakar benet

Förutom att inte dela rakhyvel med andra är det viktigt att slänga engångshyvlar eller byta ut rakbladsrefillers när de blir slöa. Hon kanske är nervös för att få hack, men försäkra henne om att ett vasst blad leder till bättre resultat och mindre risk för hack och hudirritation än ett slött blad. Om hennes blad sliter i hårstråna på kroppen eller känns grovt mot hennes hud är det dags att byta ut det. Generellt räcker rakbladen fem till tio rakningar beroende på hur ofta hon rakar sig.

Ett annat säkerhetstips är att alltid använda rakgel. Det bidrar till att bibehålla fukten och får rakhyveln att glida enklare över huden, vilket minskar risken för hudirritation. Att stryka på en fuktlotion eller olja som helst är alkoholfri, när hon är färdig med att raka sig, bevarar också fukten och håller hennes hud återfuktad.

Hur lär jag min dotter att raka sig?

Lär din dotter hur man rakar sig

Du kan visa henne hur man rakar sig eller vägleda henne genom processen.

Oavsett plats, t.ex. armhålorna, benen eller bikinilinjen, bör hon blötlägga området i varmvatten i minst tre till fem minuter i ett bad eller i duschen och stryka på rakgel. Och se till att hon vet hur man rakar varje enskilt område för bästa resultat: