Tips för hur man rakar benen

Vill du ha tips på hur man rakar benen? Vi visar det bästa sättet att raka benen i vår praktiska guide i fem steg. Lär dig rätt teknik och eftervård.

Kvinna som sitter på stranden och ler

Vill du undvika skärsår, rakirritation och hudirritation när du rakar benen? Vi har sammanställt fem enkla rakningstips att tänka på. Det kanske verkar enkelt att veta hur man rakar benen, men det finns ett par viktiga steg att ta för att minimera risken för hudirritation. Här kommer ett par enkla tips att tänka på.

Använd en vass rakhyvel när du rakar dig

Venus Comfortglide Breeze Rakapparat

Om ditt rakblad sliter i håret på din kropp eller känns grovt mot huden när du rakar dig är det dags för ett byte. Att använda ett slött blad att raka sig med ökar risken för få skärsår, rakirritation och hudirritation.

Fukta huden innan du rakar benen

Mjuka upp håret med vatten eller bad

Om benen inte är återfuktade blir håret svårare att raka bort, vilket ökar risken för irritation på huden, hack och rakirritation. Att raka torrt hår kan till och med få ditt blad att bli slött snabbare.

Genom att blötlägga benen genom att duscha eller bada varmt i minst tre till fem minuter blir hårstråna tjockare med vatten. Det bidrar till att mjuka upp hårsäckarna och underlättar att raka bort håret på benen.

Stryk på rakgel

Kvinnan applicerar rakgel på raka benen i badet

Efter blötläggningen stryker du på rakgel lent och jämnt över benen. Användning av rakgel bibehåller fukten och underlättar för rakhyveln att glida enklare över huden. Du ser också var du fortfarande behöver raka dig så att du kan undvika att raka samma områden flera gånger.

Raka dig med långa, stadiga drag

Kvinna som sitter på badrumsgolvet och rakar sina ben med Gillette Venus Rakapparat

Du behöver inte trycka hårt på rakhyveln när du rakar dig, så länge bladet är rent och vasst. Raka dig med långa, stadiga drag.

Raka dig försiktigt runt knotiga områden som fotleder och knän för att undvika oavsiktliga skärsår. När du rakar knäna bör du dessutom försöka böja på benet för att bättre raka dig på framsidan av knäskålen och sedan räta ut benet när du rakar dig bakom knät.

Avsluta rakningen och skölj av rakbladet efter varje drag för att tvätta bort rakgelsrester och kroppshår. Ta god tid på dig för att undvika hack och skärsår.

Återfukta benen efter rakningen

Kvinna som återfuktar efter rakning

När du är nöjd med din rakning ska du skölja benen, badda huden torr med en handduk och stryka på fuktlotion eller olja. Det bidrar till hudirritation efter rakningen och håller benen fuktade.

Sätt ihop din egen rakhyvel. Och klicka här för att ta reda på mer om Venus alla produkter för hårborttagning, från geler till epilatorer.