Raka armarna, hur gör man det bäst?

Lär du dig hur man rakar armarna för första gången? All kroppsvård är unik och våra tips för hur man rakar armarna är ett måste för att förbereda sig för enkel hårborttagning i detta område.

Tre glada kvinnor

Om du undrar om “du borde raka armarna” så har du kommit rätt. Så läs vidare för att upptäcka för- och nackdelar med att raka armarna och få våra bästa kroppsvårdstips för en behaglig rakning som minskar riskerna för rakbränna, inåtväxande hårstrån eller irritation.

Detta är särskilt viktigt om du tänker raka dig ofta för att bevara huden slät och undvika stubb på armarna.

Bör man raka armarna?

Tre glada kvinnor

Om du rakar armarna för första gången så kanske du är nyfiken på fördelarna och några av de viktigaste tipsen på hur du gör det bekvämt.

Även om vissa personer kan undra om det “är dumt att raka armarna”, så finns det inga särskilda risker och många kvinnor tycker om fördelarna med silkeslen hud. Med färre hårstrån som kan fånga upp din svett så kan du även märka av hygienfördelar.

Du kanske har hört att håret växer tillbaka snabbare och tjockare men vår guide tar i tu med några av de vanligaste myterna om kroppsvård, som den här. Hårstråna kan kännas kraftigare när de växer ut igen, men detta beror bara på att du känner hur hårstråets rot kommer tillbaka.

Precis som med vilket område som helst på kroppen så kan du uppleva rakbränna om du använder en slö rakhyvel, så för bästa resultat bör du följa våra tips på hur man rakar armarna.

Trimma längre hårstrån vid behov

Venus Deluxe Smooth Sensitive Razor

Om ditt hår på armarna är långt och tjockt så bör du överväga att ta bort det med en rakapparat, trimmer eller sax innan du använder en rakhyvel för att raka dina armar.

Detta bidrar till att hålla ditt rakblad vasst längre och förhindrar att du rakar samma område flera gånger, vilket kan orsaka hudirritation.

Blöt ner armarna med varmt vatten

Armtvätt med tvål

Att raka torr hud leder till mer rispor, rakbränna och rakfinnar. Se till att dina armar är väl återfuktade innan du rakar dig. Att blöta ner dem med varmt vatten fungerar, så ta ett varmt bad eller duscha i tre till fem minuter.

Om du först tvättar armarna så har du dessutom fördelen att huden är ren när du rakar dig, vilket minskar risken för hudirritation ännu mer. Om du är orolig för stubb på armarna så ska du veta att du kan få en rakning närmare huden om du blöter ner armarna.

Exfoliera huden innan du rakar armarna

Kvinna som rör hennes arm försiktigt

Exfoliering bidrar till att hålla huden välmående genom att avlägsna död hud som kan öka riskerna för rakfinnar och utslag.

Använd en mild skrubb eller loofah och gnugga försiktigt armarna för att exfoliera huden och avlägsna alla lösa hårstrån och döda celler innan du rakar armarna.

Applicera rakgel

Applicera Venus Shaving Gel

Använd rakgel för att bevara fuktigheten och låt rakbladet glida enkelt över huden. Detta bidrar till att förhindra rakbränna och rakfinnar.

Rakgel hjälper dig även att se var du redan har rakat dig så att du inte av misstag rakar samma område flera gånger och irriterar huden.

Använd en vass rakhyvel för att raka dina armar

Sharp Venus rakblad för kvinnor

Använd alltid ett vasst rakblad när du rakar dig, så att du skyddar huden från utslag, inåtväxande hårstrån och hudirritation. Dessa obehag uppstår när man rakar armarna utan smörjning och utan en mjuk rakning.

Rakbladen varar vanligtvis i 5 till 10 rakningar. Det bästa tecknet på att det är dags att byta blad är dock om det blir slött och drar i huden.

Att raka armarna med slöa rakblad kan dra i kroppshåret, kännas strävt mot huden och orsaka fler rispor, skärsår och irritation.

Raka armarna i sektioner

Lär din dotter hur man rakar sig

Eftersom armarna är kurviga och har områden som är svåra att se och komma åt så kan du försöka att raka dig i sektioner, som från armbågen till handleden och sedan från axeln till armbågen.

Begränsa risken för hudirritation genom att raka dig medhårs. Skölj av din rakhyvel efter varje drag för att hålla bladen rena från rakgel och rakade hårstrån.

Om rakning medhårs inte ger ett resultat tillräckligt nära huden så applicerar du rakgel på nytt och rakar dig försiktigt mothårs.

Ta god tid på dig när du rakar dina armar

Ta dig tid medan du rakar armarna

På grund av alla kurvor och områden som är svåra att se så är det viktigt att du tar god tid på dig när du rakar armarna.

Raka dig med lätta, stadiga tag och var extra försiktig kring beniga armbågar. Prova att böja armen när du rakar dig kring armbågen, för att undvika rispor och skärsår.

Återfukta huden efter att du har rakat armarna

Kvinna som applicerar kräm på armen

När du har rakat klart så sköljer du av armarna och klappar försiktigt huden torr med en ren handduk. Applicera en fuktighetslotion eller -olja, helst utan alkohol, för att bevara fuktigheten.

Se också till att skölja av och rengöra din rakhyvel, sedan lägger du undan den så att den får självtorka.