Gör rakning att håret växer snabbare och tjockare?

Kan rakning få hår att växa snabbare? Hur man gör hårborttagning med epilator. Vi listar hårborttagningsmetoder och tips för att hantera hårväxten.

Kvinna som rakar sina ben i badrummet

Ta reda på om rakning faktiskt får håret att växa ut snabbare och tjockare. De flesta av oss har hört myten om att håret växer ut snabbare och tjockare om man rakar sig. Du kanske till och med har tvekat eller avstått från att raka vissa områden på kroppen till följd av det.

Får man tjockare hår av rakning?

Kvinna som rakar benet med en rakhyvel i ett badrum

Man skulle kunna tro att håret är tjockare efter att man har rakat sig, men så är det inte. Och det gäller oavsett om du rakar din bikinilinje, dina ben, dina armar eller armhålor. När du rakar dig skär rakhyveln bort hår från ytan, men den tar inte bort hår helt och hållet, endast delar av det. Resten av hårstrået och roten finns fortfarande under hudens yta.

När hårstråna börjar komma ut genom ytan på huden igen kan de verka tjockare på grund av den trubbiga änden som rakhyveln skär bort håret från, men det är de egentligen inte.

Växer håret ut snabbare om man rakar sig?

Kvinna som rakar armhålan med en rakhyvel i ett badrum

Att raka sig får inte håret att växa ut snabbare, det gör dina gener. Hårets textur och återväxt avgörs genom din genpool. Vissa personer har mer hår än andra, vissa personer har tjockare hår än andra och allas hår växer ut i olika takt. En person med fint, ljusare hår på kroppen kanske exempelvis inte behöver raka sig lika ofta som en person med naturligt mörkt, tjockt hår på kroppen.

Varför växer hår snabbare av rakning i vissa områden än andra?

Kvinna som rakar armhålahår

Precis som hår på kroppen växer ut i olika takt på olika personer kan även håret på olika områden på kroppen växa ut olika snabbt. Hår i armhålorna brukar vanligtvis växa ut 50 procent snabbare än håren på benen. Om du rakar båda områdena kan du därför raka armhålorna oftare än benen.

Vilka andra hårborttagningsmetoder kan jag testa för att förhindra att mitt hår växer ut så snabbt?

Olika metoder för hårborttagning

Eftersom rakning endast skär bort en del av håret kan andra hårborttagningsmetoder förhindra håret från att växa ut under längre tid. Vaxning fungerar exempelvis för att få bort håret från roten, vilket kan leda till att det tar längre tid för håret att växa förbi hudens yta. Epilering, som tar bort håret mekaniskt och hårborttagning med laser är båda två längre bestående lösningar.