14 av de vanligaste myterna om rakning motbevisade

När det gäller rakning är det viktigt att skilja mellan fakta och fiktion. Lär dig om att raka sig på bästa sätt - vi har motbevisat 14 myter om rakning.

Kvinna som rakar sitt ben

När det finns så pass mycket tillgänglig information om rakning kan det ibland vara svårt att skilja mellan fakta och fiktion. Att raka sig på bästa sätt: här kommer 14 av de vanligaste myterna om rakning med motbevis.

Rakning får hårstrån att växa tillbaka tjockare, snabbare och mörkare.

Kvinna som rakar armhålahår

Gener och hormoner påverkar hårets färg, tjocklek och återväxt, inte rakning. Ett rakblad skär bort hår vid hudens yta, vilket kan få de rakade hårstråna att se tjockare och mörkare ut när de växer ut igen. Och hur snabbt hårstrån växer ut igen kan också variera. Hår i armhålor växer exempelvis ungefär 50 procent snabbare än hår på benen. Läs om den här myten rörande kroppshår.

Användning av ett nytt, vasst rakblad orsakar mer hack och skärsår än ett slött rakblad.

Venus Sockerbärshyvel

Ett slött rakblad kan faktiskt orsaka fler hack, skärsår och mer hudirritation än ett nytt, vasst blad. Slöa rakblad kan dra ut dina hårstrån på kroppen och kännas skrovliga när de glider över huden, vilket kan leda till mer irritation efter rakning. Vassa rakblad rör sig jämnare över huden, och ett lätt tryck på rakhyveln är allt som behövs för att få jobbet gjort. Att använda en vass rakhyvel leder också till bättre och snabbare rakning, men en slö rakhyvel kan kräva ett par drag över samma område för att effektivt raka bort hårstråna vid ytan, vilket ökar risken för irritation på huden. Om du tror att ditt rakblad är slött är det dags att byta ut det.

Att trycka på hårt på rakhyveln ger en närmare rakning.

Blygdhår rakning

Att trycka för hårt på rakbladet ökar risken för hack och skärsår. Så länge ditt rakblad är vasst kan du trycka lätt på handtaget och låta bladet göra jobbet.

Rakning över samma område mer än en gång kommer att leda till en närmare rakning.

De bästa rakgelerna och krämerna med dofter

Att raka sig över samma punkt flera gånger kan irritera huden. Om det första draget med en rakhyvel inte ger dig en tillräckligt nära rakning kan du på nytt stryka på rakgel och försiktigt att raka om området. Om du fortfarande har svårigheter med att få till en ren rakning kan det vara dags att byta ut ditt rakblad eller prova en med flera blad.

Rakning får din solbränna att blekna fortare.

Kvinna i skum som rakar armhålorna med Venus rakhyvel

Du kommer inte att raka av din solbränna. Att raka sig regelbundet kan faktiskt förbättra din solbränna genom att hjälpa dig med att få bort flagnad och död hud.

Det går bra att låna någon annans rakhyvel.

Olika typer och design av rakhyvlar

Du bör aldrig dela rakhyvel av design- och hygienskäl. Att använda någon annans rakblad kan orsaka infektioner om du går ett hack eller skärsår. Dessutom är rakhyvlar olika utformade för män och kvinnor. Rakhyvlar för män är vanligtvis gjorda med enbart ansiktshår i åtanke, medan kvinnors rakhyvlar är utformade specifikt för att raka större och mer krökta områden, t.ex. benen. Läs mer om varför du inte bör dela rakhyvlar.

Det är inte alltid nödvändigt att använda rakkräm. Tvål och vatten fungerar lika bra.

Kvinna som applicerar rakgel på hennes ben

Rakkrämer bevarar fukten och bidrar till att skydda huden mot irritation. Rakning med endast tvål kommer att torka ut huden och ökar risken för irritation. Ta reda på hur du väljer de bästa rakkrämerna och rakgelerna.

Det går bra att raka sig utan vatten om man har bråttom.

Ben täckta av skum i ett badkar

Att raka sig på torr hud kan orsaka rakirritation, inåtväxta hårstrån och hudirritation. Att i tre till fem minuter blötlägga det område som du planerar att raka gör hårsäckarna mjukare och bidrar till att rakhyveln glider över huden.

Vaxning orsakar inte inåtväxta hårstrån, endast rakning gör det.

Vaxning och rakning med Gilette Venus

Både vaxning och rakning kan orsaka inåtväxta hår. För att lättare skydda huden mot rakknottror när du rakar dig bör du skrubba bort död hud och läsa om hur man rakar sig ordentligt. Läs mer om inåtväxta hår och hur man förhindrar dem.

Att rensa känsliga områden, som din bikinilinje, är för svårt att göra på egen hand.

Kvinna som rakar hennes blygd med Venus rakhyvel

Du kan raka känsliga områden som din bikinilinje bekvämt hemma genom att följa rätt steg och genom att använda rätt rakningsverktyg.

Att raka sig varje dag är dåligt för huden.

Kvinnor som försiktigt rakar sina ben med Gilette Venus Razor

Hur man rakar sig är viktigare än hur ofta man rakar sig. Du kan raka dig varje dag om du vill, så länge du gör det på rätt sätt för att skydda huden mot irritation.

Du bör raka dig dagen före ett evenemang, inte på samma dag.

Kvinna som rakar armhålahår

Att låta huden återhämta sig efter rakning minimerar riskerna för irritation, i synnerhet för känsliga områden som underarmarna. Du kan däremot raka dig på samma dag som ett evenemang genom att följa lämpliga steg för rakning.

Rakning gör huden torr och flagnad.

Benrakning med Gillette Venus Razor utan att använda rakkräm

Ett rakblad kan raka av torra och flagnade hudceller tillsammans med rakade hårstrån på kroppen. Att raka sig ordentligt hjälper dig därför att bibehålla en friskare hud. Se också till att stryka på en fuktlotion eller olja efter att du har rakat dig för att hålla huden återfuktad.

Du bör inte raka dig under vintern.

Ben i vinterstrumpor

Att välja att raka sig eller inte på vintern är en personlig referens. Med det sagt kan rakning få bort lager av död hud och minska friktionen från kroppshår som gnids mot kläder, vilket bidrar till att förhindra skavning och irritation av torr hud som orsakats av ett påfrestande vinterklimat.