Hur man rengör rakbladen

Ett smutsigt rakblad ökar risken för obehaglig hudirritation och utslag. Läs hur du byter rakblad i din rakhyvel och rengör rakhyvlar och rakblad.

Kvinna rakning

Att använda en smutsig rakhyvel kan inte enbart förhindra chanserna till en närmare rakning, utan även orsaka hudirritation, rakirritation och knottror. För att säkerställa en bättre rakning kommer här ett par enkla steg för hur du rengör rakbladen ordentligt.

Skölj rakhyveln innan du använder det

Badrör med rinnande vatten

När du är redo att raka dig ska du skölja rakhyveln under varmvatten. Det här är ett viktigt steg för att aktivera smörjmedlet när du rakar dig och se till att rakbladen är fria från rester av avskurna hårstrån och rakgel från en tidigare rakning. När du sköljer hyveln bör du titta mellan rakbladen och bakom rakbladen för att se till att allt är rent innan du rakar dig.

Skölj dina rakblad efter varje drag

Skölj rakbladet efter varje slag

När du rakar dig ska du skölja av rakbladet efter varje drag. Det bidrar till att hålla rakbladen vassa och skyddar huden mot rakirritation, knottror och irritation.

Skölj rakhyveln efter att du har använt den

Badkar med rinnande vatten

Det är ytterst viktigt att skölja av din rakhyvel när du är färdig med att raka dig, eftersom det kan förlänga dina rakblads livslängd genom att hålla dem renare och vassare en längre tid.

Förvara din rakhyvel ordentligt genom att hålla den ren

Prova rakverktyg avsedda för ansiktshår

När du sköljer din rakhyvel med tvål bör du testa att förvara den på en torr plats i duschen för att undvika att rakbladen rostar. Om du har ett plastskydd för rakbladet kan även det bidra till att skydda det när det inte används.

Dela inte din rakhyvel med andra

Olika typer och design av rakhyvlar

Att dela rakhyvlar med andra är ohygieniskt kan leda till infektioner om du får hack eller skärsår. För att lättare undvika att dela rakhyveln med andra kan du testa att ha ett par engångshyvlar på lager om en gäst glömmer sin rakhyvel. Du kan dessutom undvika att oavsiktligt använda någon annans rakhyvel genom att se till att din rakhyvel är lätt att känna igen. Testa att sätta ihop din egen rakhyvel så att du vet exakt vilka funktioner som du har valt för dina enskilda rakningsbehov.

Byt ut rakbladet ofta

Venus Sockerbärshyvel

Det finns ingen fast regel för hur ofta du bör byta rakblad, men de varar vanligtvis fem till tio rakningar. Med det sagt bör du alltid byta ut dina rakblad vid första tecken på slöhet. Att känna något obehag från rakhyveln när du rakar dig är ett tydligt tecken på att rakbladet är slött. Om ditt rakblad sliter i håret på kroppen, känns grovt mot huden eller om du får ökad irritation efter rakningen är det dags att byta ut det.

Du kan med ett rent och vasst blad skydda huden mot rakirritation, knottror och irritation och bidra till att få önskade resultat. Utforska alla rakprodukter som är tillgängliga, från rakgeler till rakbladsrefills.