Inåtväxta könshår – orsak, behandling och förebyggande

Läs vad som orsakar inåtväxande hår i bikinilinjen. Utforska hur du tar bort och förebygger inåtväxande hårstrån i könsområdet med Venus enkla guide.

Inåtväxande könshår – orsak, behandling och förebyggande

Inåtväxande hår kan vara mycket irriterande, och inåtväxande könshår kan vara en riktig utmaning. Därför har vi sammanställt en superpraktisk guide kring hur du hanterar inåtväxande könshår, från vad som orsakar det till vilka behandlingar som kan hjälpa dig undvika det.

Vad är inåtväxande hårstrån?

Vad är inåtväxta hårstrån?

Inåtväxande hårstrån är hårstrån som växer in i huden i stället för ut ur den. Det innebär att håret antingen kröker sig tillbaka in i huden eller fastnar på vägen ut. Det resulterar i röda, smärtsamma knölar som liknar finnar. Inåtväxande hårstrån förekommer oftare där håret är tjockare, vilket gör bikinilinjen till det vanligaste området för inåtväxande hårstrån.

Vad är orsaken till inåtväxande könshår?

Vad orsakar inåtväxande könshår?

Den största orsaken till inåtväxande hårstrån runt intimområdet är olika hårborttagningsmetoder som rakning, vaxning och plockning. Om du till exempel rakar tjocka hårstrån runt intimområdet innebär det att vissa kortare hår kröker sig tillbaka. Det kan orsaka inåtväxande hårstrån och samma sak gäller för andra hårborttagningsmetoder.

En annan orsak till inåtväxande hår är att döda hudceller ansamlas, vilket innebär att hårsäckarna under hårborttagningen kan fastna i döda hudceller, vilket leder till en blockering när håret försöker växa ut ur huden.

Hur man blir av med inåtväxande könshår

Kvinna som rakar könshår

I många fall behöver inåtväxande hårstrån inte behandlas utan försvinner av sig själva, men det finns många sätt att behandla inåtväxande könshår och snabba på läkningsprocessen.

  • Undvik hårborttagningstekniker på det drabbade området, dvs. rakbrännor eller utslag från rakhyveln, så att det får tid att läka.
  • Applicera en varm kompress, till exempel en våt tvättlapp, eller blötlägg området i ljummet vatten.
  • Om du märker ett genombrott kan du försöka dra ut håret försiktigt med hjälp av en steriliserad pincett eller en nål, men om området är riktigt rött och inflammerat är det kanske inte optimalt.
  • Använd en mild exfoliator för att hjälpa till att rensa bort döda hudceller.
  • Applicera fuktkräm för att hjälpa till att läka torr hud.

Hur man stoppar inåtväxande hår runt bikinilinjen

Kvinna som använder rakgel

Även om det finns många sätt att behandla eller bota inåtväxande hår är det bäst att veta exakt vad man ska göra för att förhindra att de uppstår från första början. För att tackla roten av problemet vill vi hjälpa dig med några enkla metoder som du kan använda för att förhindra inåtväxande hår runt bikinilinjen.

Välj rätt rakhyvel för ditt underliv

Venus Razor för könshår och hud

Det är otroligt viktigt att välja rätt rakhyvel för att raka bikinilinjen. Eftersom vårt könshår är det tjockaste håret på kroppen bör en rakhyvel för könshår vara tillräckligt vass för att ta itu med de grövre hårstråna och förhindra inåtväxande hårstrån.

Den nya Venus Pubic Hair and Skin Rakhyvel för kvinnor innehåller en remsa som skyddar mot irritation, vilket ger en jämn rakning som hjälper till att förebygga irritation vid rakning. Rakhyveln minskar också risken för knottror och inåtväxande hår, för en säker och smidig rakupplevelse.

Byt rakblad ofta

Venus Pubic Hair & Skin Rakblad

Vi får ofta frågan hur ofta man ska byta rakblad, speciellt när det gäller våra intima områden! Som en del av din rutin för borttagning av könshår bör du se till att byta rakblad så ofta som var 5–10:e rakning. Om du fortsätter att använda samma blad för länge samlar bladet på sig mer och mer bakterier från omgivande ämnen, vilket kan öka risken för inåtväxande hårstrån.

Exfoliera intimområdet

Kvinna som exfolierar könshåret för att förhindra inåtväxande hår

Att använda en exfoliator för könshår hjälper till att stoppa inåtväxande hårstrån runt intimområdet. Det beror på att exfoliering före rakning hjälper till att förbereda området för rakning genom att göra sig av med döda hudceller, oljor och andra bakterier.

Att välja rätt rakgel

Kvinna applicerar rakgel på könshåret för att förhindra inåtväxande hår

Rakgel ger smörjning under rakningen, vilket gör att rakbladet glider lättare och huden skyddas.

Satin Care 2-i-1 Cleanser och Rakgel kan användas som en daglig rengöring för att hålla könsområdet fritt från irritation och förhindra inåtväxande könshår. Den transparenta formeln gör det lättare för dig att se vad du gör för en säkrare och exaktare rakning.

Fuktgivande produkter för könshud

Behandla eventuell hudirritation

Om du inkluderar en fuktighetskräm i din rutin för rakning av könshår kan du hjälpa till att behålla fukten och oljorna som sugs ut från området under rakning och förebygga inåtväxande hår på bikinilinjen.

En fuktkräm för könsområdet är det bästa sättet att återfukta bikinilinjens hud och minska risken för irritation.

Vi hoppas att den här artikeln hjälper dig med eventuella problem som du har med inåtväxande könshår. Nästa gång du känner dig lite irriterad där nere efter rakningen vet du förhoppningsvis exakt vad du ska göra för att förebygga och behandla inåtväxande könshår – så att din bikinilinje känns len och smidig! Om du vill ha hjälp med intimrakning rekommenderar vi att du utforskar våra Venus och Satin Cares produkter för könshår och intimområdet.

Vanliga frågor om inåtväxande könshår