Hur rakar man sig med känslig hud? Tips och guide för att raka känslig hud

Undrar du hur du kan raka känslig hud med omsorg? Utforska Venus praktiska tips för att raka känslig hud och undvika hudirritation efter rakning.

Hur rakar man sig med känslig hud? Tips och guide för att raka känslig hud

Hårborttagning kan vara utmanande, men för den med känslig hud kan det bokstavligen vara ett känsligt ämne! Därför har vi sammanställt en guide om rakning för känslig hud. Från de bästa rakhyvlarna för känslig hud till känsliga rakgeler – Venus visar dig exakt vad du behöver för nästa smidiga rakning utan irriterande bieffekter.

Förbered huden innan du rakar dig

Förbered huden innan du rakar dig

Förberedelser är viktiga när det gäller rakning av känslig hud, eftersom de lägger grunden för hårborttagningen och gör huden redo för rakning.

1) Återfukta huden

Återfukta din hud

Känslig hud kan ofta vara torr och fjällig; därför är återfuktning en viktig del av förberedelserna för känslig hud före rakning. Börja med att tvätta den del av huden som du vill raka med en mild tvätt eller bara vatten, så glider rakhyveln lättare över huden än över torr hud.

2) Exfoliera din känsliga hud

Exfoliera din känsliga hud

Exfoliering av känslig hud är ett bra sätt att bli av med döda hudceller och mycket torr hud. Döda hudceller kan försvåra rakningsprocessen genom att de fastnar i hårstråna, vilket kan leda till inåtväxande hårstrån eller röda knottror.

För bästa resultat, exfoliera kvällen innan du rakar dig för att undvika irritation. Det är viktigt att komma ihåg att exfoliering för känslig hud bör göras med försiktighet och mindre ofta än för normal hud.

3) Använd rätt rakgel för känslig hud

Använd rätt rakgel för känslig hud

En viktig del av en rakningsrutin för känslig hud är att välja rätt rakgel. Rakgel fungerar utmärkt på känslig hud eftersom den ger huden en fuktbarriär.

Venus Satin Care Sensitive Skin Rakgel är utformad för känslig hud. Formulan innehåller aloe vera som låter rakhyveln att glida utan ansträngning och skyddar dig från skador och skärsår, vilket gör den till en av de bästa rakningsprodukterna för känslig hud.

Rakning av känslig hud med omsorg

En hårborste och en handduk

Känslig hud kräver extra omsorg, särskilt när det gäller svåra uppgifter som rakning. Här är några praktiska tips om hur du kan raka känslig hud på ett skonsamt sätt, från att välja den bästa rakhyveln för känslig hud till att sköta om den.

1) Välj en rakhyvel för känslig hud

Välj rätt rakhyvel

För att uppnå en silkeslen finish utan rodnad, klåda och brännskador är det viktigt att välja rätt rakhyvel som är snäll mot din känsliga hud.

Venus Deluxe Smooth Sensitive Rakhyvel är idealisk för kvinnor med känslig hud, Deluxe Smooth Sensitive rakbladshuvudena har en SkinElixir-smörjande remsa med en touch av aloe vera för enkelt glid.

2) Raka dig medhårs

Sugaring för hårborttagning på överläppen

Att raka sig medhårs är det säkraste alternativet när det gäller rakningstekniker för känslig hud, eftersom det finns en större risk för skärsår och rakbränna om du rakar dig i motsatt riktning. Att raka sig medhårs innebär att man rakar sig i den riktning som håret växer, vilket garanterar en bekväm och smärtfri rakning.

3) Raka dig i långsamma, jämna drag

Kvinnor som rakar sig med långsamma, jämna rörelser

Genom att raka dig försiktigt i långsamma och jämna rörelser kan du undvika att rycka ut håret. Se till att dragen inte är för långa eller för korta för att få bästa resultat. Detta är den mest effektiva rakningsmetoden för känslig hud.

4) Byt rakblad ofta

Byt ut dina rakblad

För att få en perfekt rakning varje gång, se till att du byter rakhyvel eller rakblad så ofta som var 5–10:e rakning. Om du inte byter rakblad ofta kan bakterier samlas från omgivande miljö, vilket kan irritera din känsliga hud. Därför bör du också undvika att förvara rakhyvlar i duschen.

5) Minska frekvensen på rakningarna

Kvinna med applicerad rakgel på benen rakning med Venus rakhyvel

Om du har känslig hud måste du tänka på hur ofta du rakar dig. Genom att låta det gå ett par dagar till en vecka mellan rakningarna låter du huden läka och undviker aggressiva effekter av överrakning, som irritation och rodnad.

Efter rakning av din känsliga hud

Vård efter rakning för din känsliga hud

Eftervård för känslig hud är lika viktigt som rutinen före rakning. Under rakningen förlorar vi mycket av hudens naturliga fukt och oljor, så vi måste se till att vi använder rätt produkter i vår rutin efter rakning för att behålla den perfekta fuktnivån.

1) Skölj huden med ljummet vatten

Skölj huden med ljummet vatten

Skölj först och främst huden noggrant med ljummet vatten för att tvätta bort överflödig rakkräm. Ge din känsliga hud en stund för att dra in vattnet innan du torkar av dig.

2) Återfukta omedelbart efter rakning

Kvinna som återfuktar sig efter rakning

Om du använder en mild fuktighetskräm på huden omedelbart efter rakningen återställer du den naturliga fukt som har förlorats. Det gör att huden ser lika smidig ut som alltid. Undvik att använda produkter som innehåller alkohol eller doftämnen eftersom de kan orsaka en reaktion på känslig hud efter rakning.

3) Behandla eventuell hudirritation

Behandla eventuell hudirritation

Se efter om det finns någon hudirritation som kan ha uppstått under rakningen. Vanliga biverkningar av att raka känslig hud kan vara inåtväxande hårstrån, bränna från rakhyveln eller utslag från rakhyveln.

Känslig hud kräver extra omsorg och uppmärksamhet, men det är inte omöjligt att uppnå en ren och jämn rakning. Med dessa tips och tricks kan du njuta av en perfekt rakning utan smärtsamma biverkningar!

Vanliga frågor om känslig hud