Hur man får bort eller rakar könshår

Vill du slippa irritation vid intim rakning och när du rakar könshåret? Läs våra tips om intimrakning och hur man rakar könshåret på bästa sätt.

Kvinna gör vagnhjul på stranden

Att känna till hur man får bort könshår ordentligt minskar riskerna för hudirritation. Lär dig nödvändiga tips för att få bort könshår och bättra skydda huden. Eftersom huden runt könsområdet är känslig, och håret är tjockt och grovt, måste man vara extra försiktigt när man rakar bort könshåret för att förhindra hudirritation. Nedan följer nödvändiga tips för rakning av könshår att tänka på för att skydda huden. Och om du bara är intresserad av att raka dig runt och trimma bikinilinjen kan du klicka här för att lära dig hur man gör det på rätt sätt.

Hur gör man för att trimma könshår?

Klippning av könshår

Om du bara vill trimma eller styla könshåret ska du använda en sax, elektrisk rakhyvel eller bikinitrimmers för att raka könshåret till önskad längd. Vid trimning runt områden som inte syns tydligt bör du hålla i en spegel så att du kan se vad du gör samt minimera riskerna för fel, skärsår eller irritation. Att trimma könshåret är också ett viktigt steg att ta innan du rakar det området. Det bidrar till att skydda huden mot irritation och undvika att du rakar över samma områden med längre hår samt bidrar till att hålla ditt rakblad vasst längre tid.

Hur rakar man könshår?

Blygdhår rakning

När det i synnerhet gäller känsligare områden som ditt könsområde är det ytterst viktigt att veta hur du på rätt sätt ska förhindra hudirritation, rakirritation och inåtväxta hårstrån. Här kommer ett par grundläggande tips om att raka könshåret.

Skrubba bort döda hudceller

Kvinna som exfolierar sin bikinilinje

Efter att ha trimmat långa hårstrån efter behov ska du använda en skonsam skrubb, loofasvamp eller skrubbhandskar och försiktigt skrubba könsområdet. Att skrubba innan du rakar dig bidrar till att få bort död hud som kan orsaka inåtväxta hårstrån. Läs mer om inåtväxta hårstrån och hur man förhindrar dem.

Använd en vass, ren rakhyvel

Blygdhår & hudhyvel

Att använda ett slött rakbland ökar risken för rakirritation, knottror och irritation. Se därför till att använda en vass, ren rakhyvel när du rakar dig. Om ditt rakblad känns grovt mot huden, sliter i håret på kroppen eller om det kliar mer än vanligt efter att du rakat dig är det dags att byta ut ditt rakblad. Överväg dessutom att använda en rakhyvel utformad för just könsområdet för att lättare förhindra spridning av bakterier om du får hack eller skärsår när du rakar dig. Om du behöver en ny rakhyvel före nästa rakning bör du testa att sätta ihop din egen. Klicka här för att se alla tillgängliga rakprodukter.

Fukta och tvätta könsområdet innan du rakar dig

Mjuka upp håret med vatten eller bad

Blötlägg ditt könsområde i minst fem minuter genom att duscha eller bada varmt och se till att din hud är ren innan du rakar dig. Det här bidrar till att mjuka upp hårsäckar så att håren rakas bort enklare.

Stryk på ett generöst lager rakkräm

Kvinna som applicerar rakgelé

Rakgel bidrar till att bibehålla fukten medan du rakar dig och får bladet att glida smidigare över huden. Att använda rakkräm förhindrar dessutom att du oavsiktligt rakar dig över samma områden flera gånger, vilket kan irritera huden runt könsområdet.

Raka i den riktning som hårstråna växer

Kvinna som rakar sin bikinilinje

Tryck försiktigt på rakhyveln, dra i spänd hud och raka med korta, stadiga drag i den riktning som hårstråna växer. Skölj av rakhyveln efter varje drag för att hålla bladen rena. För en närmare rakning ska du på nytt stryka på rakgel och noggrant raka i motsatt riktning som håret växer i.

Stryk på fuktlotion när du har klar med att raka dig

Kvinnan återfuktar blygdområdet för att undvika inåtväxande hår

När du är klar med att raka dig ska du skölja könshåret, badda huden torr och stryka på en mild fuktlotion, som helst är alkolholfri. För ytterligare skydd kan du låta huden återhämta sig i minst en timma innan du sätter på dig några åtsittande kläder.

Vilka andra metoder för borttagning av könshår finns?

Olika metoder för hårborttagning

Utöver att trimma och raka könshår finns det ett stort urval hårborttagningsmetoder som du kan testa, oavsett om du vill få bort håret på ytan, vid roten eller hitta en mer permanent lösning. Det viktigaste är att hitta en hårborttagningsmetod som passar din specifika behov. Läs mer om olika hårborttagningsmetoder från vaxning till epilering.