Mörka och torra fläckar på huden: Hur undviker man dem?

Gör rakningen huden mörk? Här hittar du allt du behöver veta om mörka och torra fläckar efter rakning och användbara tips om hur du kan förebygga dem.

Mörka och torra fläckar på huden: Hur undviker man dem?

Många kvinnor håller med om att rakning är ett av de mest effektiva och bekväma alternativen för hårborttagning. Men får du mörkare hud av rakning? Mörka och torra fläckar är ett vanligt problem som många kvinnor oroar sig för när de rakar sig.

Oroa dig inte – på Venus vet vi ett och annat om rakning och kan glädja dig med att din favoritmetod för hårborttagning inte behöver resultera i det av hyperpigmentering från rakning. Läs vår guide för att få reda på hur du kan bli av med mörka fläckar på huden efter rakning.

Ger rakningen mörk hud?

Orsakar rakning mörk hud?

Många tror att rakning orsakar mörka och torra fläckar på huden, men i själva verket kan hyperpigmentering av huden uppstå av många olika anledningar. Överproduktion av melanin är huvudorsaken till mörka fläckar. Många kvinnor har naturligt mer melanin i vissa delar av huden.

Om du rakar dig aggressivt eller använder dåliga rakhyvlar kan det dock leda till ytterligare missfärgning av huden på kroppsdelar där det redan finns ett överskott av melanin. På samma sätt kan skrapsår och skärsår utlösa en postinflammatorisk reaktion, vilket gör att din hud ser mörkare ut. Därför måste du se till att du använder en rakhyvel av god kvalitet för att inte öka risken för mörka fläckar.

Vi rekommenderar hela Venus-sortimentet enligt dina behov, till exempel Venus Deluxe Smooth Sensitive Rakhyvel. Denna har ett SkinElixir lurbastrip med en touch av aloe vera som ger ytterligare skydd under rakningen.

Vad orsakar mörka, torra fläckar efter rakning?

Vad orsakar mörka, torra fläckar efter rakning?

Mörka fläckar kan uppstå efter rakning av flera olika anledningar, och om du går till botten med orsaken kan du förhindra att mörka fläckar uppstår:

1. Olämpliga rakningsmetoder

Felaktig rakning

Det är lätt hänt att man rakar sig för snabbt och använder grova drag, men det kan leda till hudirritationer som torra och mörka fläckar på huden. Det är viktigt att se till att du använder rätt rakteknik och att du rakar dig med mjuka rörelser.

2. Hudirriterande ämnen

Hudirriterande ämnen

Vissa produkter som du använder före eller efter rakningen kan irritera huden, till exempel rakkrämer. Se alltid till att du använder produkter som passar din hudtyp, särskilt om du redan har torr och känslig hud.

3. Inåtväxande hårstrån

Inåtväxande hår

Inåtväxande hårstrån kan också vara orsaken till att din hud ser mörk och torr ut. Inåtväxande hårstrån uppstår av flera skäl, bland annat tilltäppta porer som orsakas av felaktig rakning, vilket kan ge upphov till hyperpigmentering.

Hur blir man av med mörka, torra fläckar på huden?

Hur blir man av med mörka, torra fläckar på huden?

Att ha mörka och torra fläckar på huden kan påverka många kvinnors självförtroende, och många vill veta hur man naturligt kan bli av med mörka fläckar från rakning. Det är bra att veta att det finns flera sätt att ta bort pigmenteringen:

Exfoliera huden

Exfoliera din hud

Att exfoliera innan rakningen kan hjälpa dig att bli av med mörka fläckar, eftersom det hjälper till att avlägsna döda hudceller och låter ny hud komma upp till ytan. Detta hjälper till att ljusa upp mörka fläckar och förhindra att inåtväxande hårstrån uppstår.

Använd hudblekande kräm

Använd hudblekande kräm

Det finns krämer som kan hjälpa till att minska uppkomsten av mörka fläckar genom att bleka det område av huden där hyperpigmentering förekommer. De mest effektiva ingredienserna i krämer är C-vitamin, mullbär, lakrits och hydrokinon, som alla bidrar till att ljusa upp hud med mörka fläckar och uppmuntra en jämn hudton.

Förbered huden väl

Förbered din hud väl

Förberedelser före rakning är lika viktiga som själva rakningsprocessen. Ju jämnare hudbasen är, desto lättare blir rakningen. Därför är det viktigt att välja rätt rakkräm för att mjuka upp håret innan du rakar dig. Satin Care Sensitive Skin Aloe Vera Glide Rakgel är utformad för känslig hud. Formulan minimerar risken för hudirritation och är dermatologiskt testad för känslig hud, vilket gör att din hud känns len efter rakning.

Hur förebygger man mörka fläckar efter rakning?

Hur förebygger man mörka fläckar efter rakning?

Du kanske undrar om rakning gör din hud mörkare? Rakning orsakar i sig inte mörka fläckar, men sättet du rakar dig på och det du använder under och efter rakningen kan påverka kvaliteten på rakningen och skapa mörka och torra fläckar. Därför är det bäst att känna till de viktigaste tipsen om rakning och eftervård som kan hjälpa dig att förebygga mörka och torra fläckar på huden:

Använd rakhyvlar av hög kvalitet

Använd rakhyvlar av god kvalitet.

Du bör alltid välja en rakhyvel av hög kvalitet för att göra rakningen enkel och effektiv. Venus Smooth Sensitive Rakhyvel gör till exempel rakningen till ett effektivt och säkert alternativ för hårborttagning. Du bör alltid använda rena rakhyvlar och byta blad ofta för att undvika att porerna täpps till.

Raka i rätt riktning

Raka dig i rätt riktning

Det mest bekväma sättet att raka sig är att raka sig med stråna, dvs. medhårs. Håll huden hårt för att undvika skärsår och irritation och raka dig sedan med korta och lätta drag.

Återfuktar huden efter rakningen

Återfukta huden efter rakning

Om du använder en kylande gel eller en lämplig fuktighetskräm efter rakningen kan du lugna den nyrakade huden och hjälpa till att behålla den fukt som förlorats under rakningen.

Till sist

Kvinna som rakar sitt ben

Vi har alla olika hudtyper, och därför reagerar inte allas hud på samma sätt på rakning. Men genom att applicera några enkla tips i din rakningsrutin, som att använda rakhyvlar av god kvalitet, bättre rakteknik och svalkande fuktighetskräm, kan du förebygga mörka, torra fläckar och hudirritation för att få en jämnare och jämnare hudton.

Vanliga frågor om mörka och torra fläckar på huden