Ta bort hår i ansiktet som kvinna. En stegvis guide.

Ska du raka ansiktet eller ta bort håret i ansiktet? Då har du kommit rätt. Vi ger dig praktiska tips på nackdelar och fördelar med att raka ansiktet.

Kvinna som rakar sitt ansikte med Venus trimmer

Kvinnor kan välja att avlägsna båda typerna av kvinnligt ansiktshår. Men genom att lära sig att använda rakhyvlar för ansiktet på rätt sätt kan du undvika hudirritation, rakbränna och inåtväxande hårstrån som kan uppkomma när du rakar vellushår, ögonbryn, hår på överläppen eller något annat ansiktshår.

Ska kvinnor raka sig i ansiktet?

Venus Ansiktsvårdsprodukter i badrummet

Det är helt upp till dig om du vill raka ditt ansiktshår. Det viktigaste är hur du rakar dig. Du ska exempelvis inte raka dig om du har akne, sår eller utslag i ansiktet, eftersom detta kan orsaka mer irritation och infektion.

Tänk på att huden i ansiktet är känslig, vilket betyder att risken är större att den blir irriterad när du rakar dig. Det är av avgörande betydelse att du använder rätt verktyg för att försäkra att hyn förblir skyddad.

Ansiktsrakning för kvinnor: för- och nackdelar

Venus påfyllningsbar rakhyvel för manuell rakning

Alla kvinnor har ansiktshår. Det finns faktiskt två typer av hår som växer i kvinnors ansikten: vellushår, som ofta är fint och genomskinligt, och terminalhår som är något tjockare och mörkare och ibland kan finnas på överläppen och i området kring polisongerna.

Kvinnlig ansiktsrakning är ett jättebra sätt att avlägsna oönskat ansiktshår snabbt, ekonomiskt och enkelt. Men innan du börjar raka dig så ska vi gå igenom för- och nackdelarna med att raka ansiktet som kvinna.

Fördelar med ansiktsrakning för kvinnor

Tre glada kvinnor
  • Självförtroende – vissa kvinnor kan känna sig generade över sin ansiktsbehåring
  • Slät hud – rakning avlägsnar döda hudceller
  • Får huden att se klarare ut – rakning avlägsnar även orenheter och överskott av fett
  • Bidrar till att makeupen ser jämnare ut och varar längre – en blank duk för foundation

Nackdelar med ansiktsrakning för kvinnor

Skillnaden mellan rakhyvlsutslag och knölar
  • Kan leda till irritation – vid användning av fel verktyg eller om viktiga steg hoppas över
  • Kan leda till inåtväxande hårstrån – vid användning av fel teknik på terminalhår
  • Kan leda till torrhet – rakning avlägsnar hudoljor

Vad bör kvinnor använda för att raka ansiktet

Kvinna som står under himlen som visar hennes armhålor

Användning av rätt verktyg och utrustning är av avgörande betydelse för kvinnlig ansiktsrakning. Användning av ett rakverktyg som är utformat för ansiktshår kan faktiskt optimera resultaten, särskilt när du rakar mindre områden som ögonbrynen och överläppen.

Rakverktyg för borttagning av kvinnligt ansiktshår är utformade för precision och kontroll kring små områden, vilket resulterar i mindre risk för fel, hudirritation, rakbränna och rakfinnar. Vissa rakhyvlar för kvinnligt ansiktshår kan till och med hålla ditt ansikte slätt i upp till fyra veckor.

Här är en praktisk lista över alla de verktyg och produkter som du som kvinna behöver för att raka ansiktshår:

Rakhyvel för kvinnligt ansiktshår

Att välja rätt Venusrakhyvel

Välj en rakhyvel som är utformad för känslig hud, eller allra helst en rakhyvel eller trimmer för ansiktshår. Vår Venus Face Trimmer avlägsnar till och med de allra finaste hårstråna vilket gör att du bekvämt och enkelt kan raka olika typer av vellushår.

Mild skrubb för ansiktet

Hudpeeling före rakning

Använd en mild skrubb för ansiktet innan du rakar dig för att förbereda huden och förhindra inåtväxande hårstrån.

Rakgel

Återfukta din hud efter rakning

Välj ett rakgel som är utformat för känslig hud. Vårt rakgel Venus Satin Care Sensitive innehåller aloe vera som bidrar till att lugna huden efter rakning av kvinnligt ansiktshår.

Fuktighetskräm eller lotion för ansiktet

Applicera fuktighetskräm

När du är klar och har rakat ditt vellushår eller andra områden i ansiktet så är det viktigt att återfukta huden. Rakning avlägsnar hudfetter så genom att återfukta huden efter rakning förebygger du torr, kliande hud.

Så rakar du ansiktet på rätt sätt som kvinna

Kvinna som torkar hennes ansikte med en handduk

Här kommer våra tips för kvinnor som rakar ansiktet. Dessa tips hjälper dig att raka dig bekvämt och säkert, vilket minskar risken för hudirritationer, rakbränna och rakfinnar.

Tvätta dig i ansiktet innan du rakar dig

Återfukta din ansiktshud med en varm, fuktig tvättduk för att raka dig lättare

Tvätta ansiktet för att avlägsna all smuts och makeup innan du rakar dig. Detta förebygger hudirritation och infektion om du skär dig på rakbladet.

Exfoliera för att avlägsna död hud

Kvinna som använder Venus ansiktsvårdsprodukt i handen

Exfoliering förhindrar inåtväxande hårstrån genom att avlägsna döda hudceller som kan blockera rakade hårstrån från att ta sig igenom hudytan. Använd en mild skrubb- eller exfolieringshandske för att avlägsna alla lösa hårstrån och död hud från det ansiktsområde som du tänker raka.

Återfukta din hud

Fylla upp badet med varmt vatten

Blöt ner ansiktet med varmt vatten eller håll en varm, fuktig tvättlapp mot huden under cirka tre minuter innan du rakar dig. Återfuktning av huden bidrar till att mjuka upp hårsäckarna och gör det enklare att raka kvinnligt ansiktshår.

Applicera rakgel

Kvinna som ler medan du applicerar rakkräm

Rakgel bevarar fukten och hjälper rakhyveln för kvinnlig ansiktsrakning att glida lättare över huden. Genom att applicera rakgel så ser du även var du redan har rakat dig så att du kan undvika att raka dig på samma plats igen och irritera hyn. Lär dig hur du hittar rätt rakgel för dig.

Raka dig med stadiga tag

Raka ditt ansiktshår

Vårt bästa tips för kvinnor som rakar ansiktet är att trycka ner rakbladet lätt i 45 graders vinkel. Raka dig med långsamma, stadiga tag medhårs för att undvika hudirritation.

Återfukta huden efter att du har rakat dig

Återfukta din hud efter rakning

Applicera en fuktighetslotion eller -olja, helst utan alkohol, efter att du har rakat dig, och vänta innan du använder makeup eller ansiktskrämer.