Vad är exfoliering och varför är det viktigt när du rakar dig med en Venus rakhyvel?

Exfoliering är en viktig del av skönhetsrutinen för att bibehålla en slät och mjuk hud. ♥ Läs varför ► exfoliering är viktigt och rätt sätt att exfoliera ✓

Kvinnor

På Venus vet vi att en skönhetsrutin som verkligen tar hand om din kropp och hud ska säkerställa ett hälsosamt och friskt ytskikt. Därför är det viktigt att rensa bort barriären av död hud som byggs upp över tid när man rakar sig eller tar bort hår!

En exfolierande skrubb är ett basalt verktyg som hjälper till med den naturliga omsättningen av hudens celler. Varför är då detta så viktigt för hårborttagning? Oavsett om man rakar, vaxar eller epilerar sig är det viktigt att se till att det är enkelt att nå hårväxten för att få en smidig hårborttagning.

Den här guiden hjälper dig med de bästa sätten att ta hand om din kropp och få svar på viktiga frågor som "ska man exfoliera sig innan eller efter rakningen?".

Vad är exfoliering

Exfolierar ett ben

Om du är nybörjare inom denna viktiga hudvårdsmetod vill du troligen veta exakt vad exfoliering är. Den här processen tar helt enkelt bort döda hudceller för att uppmuntra hudens förnyelseprocess som sker i en 30-dagarscykel.

Hud som inte faller av naturligt kan snabbt bli torr och tilltäppt. Det är här som exfolierande skrubbar kommer in i bilden. Att se till att din hud förnyas är ett av de bästa sätten att undvika täppta porer, glåmig hud och krånglig rakning!

Varför är exfoliering viktigt vid rakning?

Kvinna som sitter i ett badrum medan hon rakar benet

Vi rekommenderar hela Venus sortimentet för dina rakningbehov. Venus Smooth Rakblad har Lubrastrip-teknik som hjälper rakhyveln att glida över hudytan, men även med den här funktionen är torr och ojämn hud svår att raka.

Det betyder att det är en bra idé att exfoliera huden, oavsett om du rakar benen före en stranddag eller om du rakar oönskade hårstrån på halsen för att få ett prefekt utseende. Precis som rakgelen gör rakytan smidigare, så minskar det här steget mängden arbete hyveln behöver uträtta.

Vad betyder exfoliering och hur gör man det rätt?

Kvinna som exfolierar sin bikinilinje

Exfoliering betyder att skrubba bort döda hudceller, och på samma sätt som att täppta hudceller kan göra rakningen krånglig och irriterande för huden, är det aldrig bra med en överdriven exfoliering. I stället föreslår vi att du har tipsen här nedanför i åtanke när du skrubbar ansiktet eller kroppen:

  • Applicera ett försiktigt tryck
  • Använd en cirkulär rörelse för att arbeta bort döda hudceller
  • Hitta skonsamma och hudkänsliga produkter för vård efter exfolieringen
  • Skölj med ljummet vatten då hett vatten kan torka ut huden

Ska man exfoliera och skrubba före eller efter rakningen?

En hårborste och en handduk

Undrar du hur du bäst förbereder dig för din skönhetsrutin? Den som är osäker på om han eller hon ska exfoliera före eller efter rakningen bör följa råden från hudvårdsexperter och förbereda huden med en skonsam skrubb.

Om du skrubbar ansiktet eller kroppen innan rakningen får du dessutom en så nära rakning som möjligt. Det gör i sin tur att du kan ha längre tid mellan varje behandling och minskar eventuell påfrestning på din hud.

Bör du använda olika exfolieringsprodukter för varje område?

Exfolieringsprodukter

Exfolierande skrubbformler som är utformade för kroppen kan skilja sig mycket från de som är utformade för ansiktet. Eftersom hudtjockleken kan variera mellan olika områden föreslår vi att du letar efter produkter som är inriktade på varje område, som vår pubishår- och hudpeeling för intima områden.

Vad är överexfoliering?

En hand med irriterad hud

Att rensa bort döda hudceller är viktigt i alla skönhetsrutiner, men du kan gå för långt.

Precis som att ständig tvätt av händerna kan leda till torr och sprucken hud, kan en exfolierande skrubb som används för ofta leda till flera problem, till exempel:

  • Irritation och en brännande känsla
  • Röd och inflammerad hud
  • Frekventa utbrott av finnar

Ett tydligt tecken på att du har skrubbat ansiktet för ofta är att det uppstår en vaxartad, torr eller stram känsla och yta. När huden inte får sina naturliga oljor är det vanligt att dessa problem uppstår.

Vad ska man göra efter exfolieringen?

Kvinnor i underkläder sitter mot ett fönster och tittar på baksidan av hennes hand

Eftersom överdriven exfoliering är en vanlig orsak till torr hud bör du se till att du återfuktar huden efter exfoliering. På så sätt hjälper du hudens naturliga reparationsprocess, och här vi har några fler hälsosamma vanor att påminna om.

Exfoliera huden: vad är exempel på hälsosamma vanor?

En person lägger kräm på benet

Se till att du håller din hud glad med fler av våra bästa tips!

För att undvika överdriven exfoliering och oavsiktlig uttorkning av huden föreslår vi att du gör denna hudvårdsrutin högst två gånger i veckan.

Ett annat fantastiskt hudvårdstips är att alltid använda UV-skydd – särskilt efter exfoliering eftersom huden då är känsligare för solskador.

Använd naturliga produkter

Kvinnor lägger en naturlig produkt på insidan av hennes lår

Ett bra sätt att förhindra hudirritation är att försöka använda exfolierande produkter för känslig hud och leta efter formuleringar som är fria från konstgjorda färgämnen och kemikalier.

Kraftigt parfymerade produkter är mer benägna att orsaka hudirritation och din hud kan vara särskilt sårbar direkt efter en exfoliering.

Använd unika rakhyvlar för olika områden

Olika typer av rakhyvlar

Ett av våra viktigaste råd för kvinnor som rakar sig är att hitta en Venus-rakhyvel som passar dig, eftersom de är skapade för kroppens konturer och inte en mans skägg.

Dessutom rekommenderar vi att du använder olika rakhyvlar för ben, intimrakning och ansiktsbehandling, till exempel vår rakhyvel för intimområdet. Det hjälper dig att hålla bästa möjliga hygien för hårborttagning och minskar risken för irritation.

Håll huden återfuktad

Kvinna som häller lotion på hennes hand

Förutom att använda en vårdande fuktighetskräm för att återfukta huden, bör du begränsa duschen till högst tio minuter i ljummet vatten för att inte torka ut huden.

Kom ihåg att dricka vatten under dagen för att stödja allt ditt arbete med att ta hand om din hy.

Håll utkik efter irritation

Kvinna som applicerar lotion på sin bikinilinje

Vårt sista tips är särskilt viktigt om du har känslig hud eller är benägen att drabbas av utslag: tänk på att hudens barriär alltid förändras, så håll utkik efter eventuella förändringar.

Om du följer våra viktigaste exfolieringsregler och fortfarande upplever regelbundna utslag och finnar kan det vara ett tecken på att du behöver gå till en dermatolog eller se över och minska din exfolieringsrutin.

Dina lektioner i exfoliering

Kvinna som exfolierar hennes hud

Nu när du har fått en snabbkurs i allt inom Venus hudexfoliering så förstår du garanterat varför förberedelse är avgörande.

Testa på egen hand innan nästa spa-session och tänk på allt du lärt dig. Exfoliera innan rakningen för optimalt resultat och en hud du kommer att älska!

Vanliga frågor om exfoliering