Klåda efter rakning? Så här kan du undviker och behandla den

Undrar du hur man kan förebygga klåda efter rakning? Läs varför det kliar efter rakningen och hur man slipper den stickande känslan med Venus praktiska tips.

Klåda efter rakningen? Så här kan du stoppa och behandla den

Oavsett om du ser fram emot dagar vid poolen eller om du bara vill känna dig på topp kan det hända att du sträcker dig efter rakhyveln. Men när du förbereder dig för stranden kan det hända att du undrar: "Varför kliar det efter rakningen?".

Läs vidare för att se hur Venus produkter kan hjälpa dig att bli av med den stickande känslan efter rakningen och samtidigt få den mjuka hud som du älskar.

Varför kliar det efter rakning?

Vad orsakar klåda efter rakningen?

Har du någonsin frågat dig vad som orsakar klåda efter rakningen? Svaret ligger ofta i de blad som glider över huden. Även när du rakar dig fortsätter dina hårsäckar att skapa hår under hudytan – ibland kan det leda till irritation när du drar en hyvel över huden.

En annan vanlig orsak är att man använder produkter med mycket parfym eller alkohol för sin kroppsvård. De kan torka ut hudens yta, vilket ger torr hud som kan täppa till rakhyveln och leda till att den river och fastnar.

Klåda kan också orsakas av ett medicinskt tillstånd som kallas follikulit. Follikulit innebär att hårsäckarna blir inflammerade. Det syns som små röda upphöjda knölar eller finnar runt hårsäckarna, som ofta kliar och är ömma.

Hur lugnar man kliande eller irriterad hud efter rakning?

Förbered huden innan du rakar dig

Det kan vara störande att det kliar i armhålorna och på benen efter rakning. Här är de bästa sätten att ge din hud den lindring den behöver:

Varm kompress

Återfukta din ansiktshud med en varm, fuktig tvättduk för att raka dig lättare

Ditt förstaval för att lugna huden efter rakning är att ta en ren tvättlapp, blöta den i varmt vatten och applicera den på det drabbade området. Du kan få mer lindring genom att tillsätta en nypa salt till vattnet.

Använd fuktgivare

Solskyddsmedel

Torr hud är mycket mer benägen att klia och kännas obekväm, så försök att applicera en mild fuktighetskräm. Vissa formuleringar innehåller även aloe vera som är extra hjälpsamt vid röd och kliande hud.

Bär lösa kläder

Kvinna som bär lösa kläder

Att låta huden andas är ett annat bra tips för att minska risken för irritation och klåda. Att gnidas mot tyger och svettas är inte optimalt för nyrakad hud, så välj löst åtsittande plagg efter rakningen.

Hur förebygger man klåda efter rakning?

Hur lugnar man kliande eller irriterad hud efter rakning?

Även om tipsen ovan är bra för eftervård kan några enkla förberedelser göra din rakning mycket smidigare och hjälpa dig att slippa irriterad hud efter rakning.

Trimma först

sax

Ett sätt att ge rakhyveln mindre att göra är att snabbt klippa bort längre hårstrån med en sax innan du börjar raka dig. På så sätt kan rakhyveln nå alla hårstrån utan att fastna.

Raka inte torr hud

Raka dig inte på torr hud

För att rakhyveln ska kunna glida över huden måste du förbereda denna inför rakningen. Om du tar en varm dusch eller ett varmt bad och blötlägger din hud får ytan en fuktboost, vilket gör hårstråna mjukare och lättare att raka.

Om du använder en högkvalitativ, fuktgivande rakgel minskar också friktionen, vilket minimerar risken för rakbränna och kliande armhålor efter rakning.

Rakhyvlar av hög kvalitet

Rakhyvlar av hög kvalitet

När du rakar dig bör du kontrollera att rakbladen inte är slöa, eftersom det drar i huden och irriterar hårsäckarna.

Att hitta rätt rakhyvel för dig är också bra för att undvika klåda. Om du ofta har problem med klåda efter rakningen föreslår vi att du provar Venus Deluxe Smooth Sensitive Rakhyvel, eftersom den har blad med låg skärkraft och ett SkinElixir lubrastrip med extra aloe vera för bättre glid.

Vår färgämnesfria och dermatologiskt testade Venus Satin Care Pure & Delicate Rakgel är vårt bästa val för känslig hud och är utformad för att minimera risken för irritation.

Raka medhårs

Kvinna med rakbränna på armarna

Nu när du vet att klåda efter rakning till stor del orsakas av att hårsäckarna störs bör du se till att du rakar medhårs.

Om du följer den riktning som ditt hår växer minskar risken för att du drar i hårsäckarna och får den där kliande känslan som ingen vill ha.

Återfukta huden efter rakning

Återfukta huden efter rakning

Tvätt och rakning kan göra huden torr, så det är viktigt att återställa fuktnivån när du är klar. Välj en parfymfri eller mild fuktighetskräm för kroppen för att låsa in den viktiga fukten.

Hur kan man stoppa klåda i könshåret?

Hur stoppar man klåda i könshåret?

Eftersom det är ett särskilt känsligt område är det viktigt att skydda huden från irritation när du rakar könshåret. Här är våra bästa tips på hur du slipper utslag efter rakning av könshår och klåda när håret växter ut igen.

Trimma innan du rakar dig

Trimma innan du rakar dig

Rakhyvlar är utformade för att fånga upp korta hårstrån för en nära rakning, så alla hårstrån som är längre än en centimeter bör trimmas med en sax innan du börjar.

Mjukgör håret

Mjukgör håret

Innan du sträcker dig efter rakhyveln ska du komma ihåg att blöta ner alla hårstrån som du ska raka. Könshåren tenderar att vara grövre än andra delar av kroppen, så detta är ett särskilt viktigt steg. När rakhyveln glider genom mjukare hår är det mycket mindre troligt att det kliar efter rakningen.

Återfukta när du är klar

Återfukta när du är klar

Genom att regelbundet återfukta håret får du de bästa förutsättningarna för att det ska växa ut utan att det kliar. Se till att den fuktkräm du använder efter rakning är mild för huden, som Venus Daily Soothing Serum. Den kan användas antingen mellan eller efter rakningar för att bibehålla hudens smidighet och återfuktning – perfekt om du är orolig för torr hud efter rakning!

Till sist

Kvinnors ben med strumpor

Allas hud är unik, så se till att hitta en skonsam rakning som fungerar för dig. Ett bra ställe att börja är vårt sortiment av venus rakprodukter som är utformade med din huds komfort i åtanke.

Om du upplever klåda efter rakningen kan du följa våra tips i den här guiden för att lyckas med kroppsvården – så se till att du förbereder dig och gör eftervården på rätt sätt!

Vanliga frågor om klåda efter rakning