Är rakning bättre än vaxning? En komplett guide

Undrar du om rakning är bättre än vaxning? Varje hårborttagningsmetod är unik, så vi har jämfört fördelarna med rakning och vaxning i vår praktiska guide!

Kvinna

Den stora skillnaden mellan vaxning och rakning är hur de båda metoderna tar itu med håret – vaxning drar ut hårstråna vid roten, medan rakning glider över huden för att fånga upp hårstråna och klippa av dem tätt intill huden. För att välja mellan metoderna föreslår vi att du fokuserar på vilket område du vill behandla. Rakning eller vaxning av bikinilinjen kan till exempel handla om huruvida du föredrar behandlingar bekvämt i hemmet eller på en salong.

Rakning och vaxning – hur skiljer de sig åt?

Rakning vs vaxning

Oavsett om du är nybörjare på hårborttagning eller testar nya metoder kanske du undrar om det är bättre att raka sig än att vaxa? Här förklarar vi hur du förbereder dig för respektive hårbehandling, och ger dig en översikt över fördelarna med att raka dig jämfört med att vaxa dig.

1. Hur skiljer sig förberedelserna mellan rakning och vaxning?

sax

En lyckad hårborttagning börjar med en väl återfuktad hud – vi föreslår att du blötlägger det område du ska behandla i några minuter. Vid vaxning ska du klippa alla hår som är längre än en halv centimeter med sax.

Att försiktigt exfoliera huden före hårborttagning är ett bra sätt att förbereda sig eftersom du tar bort döda hudceller och därmed minskar risken för irritation.

2. Vad är processen för vaxning och rakning?

Kvinna som vaxar sina ben

När det gäller skillnaderna mellan vaxning och rakning så kan vaxning både göras hemma eller på en salong, och börjar med att man applicerar kallt eller varmt vax på det önskade området. När huden är torr och exfolierad appliceras en tygremsa på vaxet och dras mothårs.

När du ska raka dig med en Venus Deluxe Smooth Sensitive Rakhyvel behöver du bara applicera en generös mängd rakgel och låta rakhyveln glida över huden. Under det första passet bör du raka medhårs.

3. Är rakning bättre än vaxning i ansiktet?

Är rakning bättre än vaxning för ansiktet?

När det gäller hårborttagning i ansiktet ska du komma ihåg att detta är ett särskilt känsligt och litet område. Vaxning kan leda till inåtväxande hår om den är för stark och orsakar irritation.

En av fördelarna med rakning är att du kan applicera ett mjukt tryck med din rakhyvel. Se till att raka dig i hårväxtens riktning i ansiktet och på halsen och använd en ren rakhyvel med skarpa blad. Med tiden blir rakbladen slöa, så vi föreslår att du byter ut rakhuvudet så snart du märker att det drar i huden.

4. Hur vårdar man huden efter rakning?

Behandla eventuell hudirritation

Att ta hand om huden är ett måste för smidig hårborttagning, så efter rakningen bör du återställa fuktnivån genom att applicera en djupt återfuktande kräm.

5. Vilka är fördelarna med rakning jämfört med vaxning i intimområdet?

Kvinnlig hand som håller en vaxremsa med vax som droppar från den

När det gäller borttagning av bikinilinjen är en av fördelarna med vaxning att håret avlägsnas vid roten, vilket ger en närmare finish och ett mer långvarigt resultat. Men eftersom detta område är känsligt kan det leda till irritation. Det är också viktigt att kontrollera om vaxet innehåller allergener, eftersom de kan orsaka obehag.

Med en Venus Pubic Hair and Skin Rakhyvel kan du göra en smidig hårborttagning i ditt eget hem och det bör vara smärtfritt eftersom rakhyveln glider över huden i stället för att dra ut håret vid roten.

6. Finns det några biverkningar av att raka eller vaxa sig?

Kvinna med rakbränna på armarna

För den som jämför rakning med vaxning varierar potentiell irritation och problem. Vaxning kan orsaka smärta, rodnad, utslag, knölar, ärrbildning och brännskador i vissa fall.

Rakning kan ge upphov till klåda, småsår, rakbränna och inåtväxande hårstrån. Följ våra viktiga tips för att minska risken för bieffekter.

Rakning vs vaxning: Vad ska du välja?

Rakhyvlar och vaxningsremsor

Se till att läsa om fördelarna med rakning och vaxning innan du väljer bästa metoden för dig.

Rakning Vaxning
Smärta Med en flerbladig rakhyvel och en fuktgivande gel sker processen relativt smärtfritt. Det kan vara smärtsamt att applicera hett vax på huden och dra ut håret med roten.
Kostnad Engångsrakhyvlar är ett billigt alternativ för rakning. Elektriska rakapparater är en investering men kan användas länge. Systemrakhyvlar har ett handtag som håller i upp till fem år. Bokade behandlingar kan bli kostsamt med tiden, och självvaxning kräver individuella hemmakit.
Salongen vs hemmet Rakning kräver inga salongsbesök och kan därför vara ett snabbare alternativ för hårborttagning. Vaxning kan göras hemma eller på salongen – vissa kvinnor föredrar att få hjälp av en professionell.
Enkelhet En av fördelarna med rakning är att det går snabbt att lära sig med några få säkerhetstips. Vaxning ger en mer varaktig hårborttagning, men kräver fler steg.
Bieffekter Kan leda till klåda, rakbränna, skärsår eller inåtväxande hårstrån. Kan leda till irritation, inåtväxande hårstrån, ärrbildning, utslag, knottror och smärta efter behandlingen.
Områden Rakning med en rakhyvel med flexibelt huvud gör att du enkelt kan ta dig över svåråtkomliga områden – särskilt med Venus Deluxe Smooth Swirl Rakhyvel som låter dig nå varje centimeter. För armhålor eller svåråtkomliga områden kan det hända att salongsbehandlingar är bäst för vaxning.

När du har lärt dig skillnaden mellan vaxning och rakning kan du utforska vårt sortiment av Venus rakningsprodukter – utformade för smidig rakning och långvariga resultat.

Vanliga frågor om rakning och vaxning